Dôležitá zložka čínskej stravy
- sú ryby.
Už od pradávna bol veľmi rozvinutý chov sladkovodných rýb. Sympatickou charakteristikou čínskej kuchyne je veľká spotreba a využitie zeleniny, ktorej sa tu pestuje vyše 150 druhov. Pripravuje sa pomerne krátky čas, takže sa dlhým varenímDôležitou zložkou čínskej stravy sú ryby. Už od pradávna bol veľmi rozvinutý chov sladkovodných rýb. Sympatickou charakteristikou čínskej kuchyne je veľká spotreba a využitie zeleniny, ktorej sa tu pestuje vyše 150 druhov. Pripravuje sa pomerne krátky čas, takže sa dlhým varením nestrácajú vitamíny ani minerálne látky a jedlá sú chuťovo čerstvé. Ryža dopĺňa takmer každé čínske jedlo, najmä v južnej časti krajiny, kde sa pestuje ako hlavná poľnohospodárska plodina. Veľmi často potom ryža, upravená na rôzny spôsob, je sama osebe jediným jedlom. Maslo sa v čínskej kuchyni používa veľmi málo. Hlavnými tukmi sú sójový olej a bravčová masť.
Tradičný nápoj
- je čaj
Ktorého ponuka predstavuje niekoľko sto druhov. Do čierneho a zeleného, najrozšírenejšieho druhu (najlepší nesie názov lung-ťing) sa totiž pridávajú usušené lístky kvetov jazmínu, citrónovníka, magnólií, ruží, kamélií a podobne. Pije sa nesladený, bez mlieka, citróna alebo rumu. Pripravuje sa v osobitných, terakotových alebo porcelánových kanviciach, v ktorých sa čaj zaleje horúcou, ale nie vriacou vodou a pije sa z malých misiek bez uška. Podávanie iných nápojov počas jedla je takmer neznáme.
Príprava jej pokrmov je časovo i pracovne náročná, pretože mäsá, hydina a ryby sa podávajú väčšinou vykostené, bez šliach a mastných častí, pokrájané na malé kúsky. Takisto aj ovocie a zelenina sa pred varením krájajú na rovnako dlhé kúsky v tvare rezancov alebo kociek.
To umožňuje používanie dvoch paličiek na uchopenie jedla a jeho podanie do úst. Väčšinou sa používajú paličky bambusové, drevené alebo kostené.