Štyri čistiace jedlé pre vaše cievy

08.12.2011 18:11

Avokádo
Namiesto použitia monštruóznych množstiev majonézy na sendvič, skúste použiť tenké plátky avokáda. Ľudia, ktorí jedli avokádo každý deň po dobu jedného týždňa mali v priemere o 17 percent pokles celkového cholesterolu v krvi. 

 

Olivový olej
Ľudia vo veku 65 rokov, ktorí pravidelne používajú olivový olej (na varenie, aj ako dressing) mali až o 41 percent nižšie riziko mŕtvice v porovnaní s tými, ktorí ho nikdy nepoužívali v ich strave. Používajte každý deň trochu olivového oleja, namiesto masla na niektoré cestoviny, šaláty, zeleninu. A hoci je zdravší, nezabudnite používať tieto oleje striedmo, pretože všetky tuky stále obsahujú rovnaké množstvo kalórií.

 

Losos alebo iné tučné ryby
Tučné ryby ako makrela, sleď, tuniak, losos sú preplnené omega-3 mastnými kyselinami. Jedzte ryby dvakrát týždenne, znížite tak riziko vzniku srdcových chorôb znížením zápalu a hladiny triglyceridov, čo dokonca môže pomôcť zvýšiť váš HDL cholesterol.Vyskúšajte niektorý zdravý a chutný recept z lososa na večeru.

 

Škorica
Len jedna čajová lyžička škorice denne vám dodá do tela antioxidanty, pomôže znížiť tuky v krvi, pomáha predchádzať plaku vybudovaného v cievach a zlého cholesterolu až o 26 percent. Posypte si ňou svoju rannú kávu alebo palacinky.