Talianské jedlá
Keď sa povie talianska kuchyňa, správnemu labužníkovi by sa nemala vybaviť len pizza, i keď i tá si svoju popularitu rozhodne zaslúži. V Taliansku je k dostaniu nad 400 druhov cestovín (pasta, napríklad farfalle, tortellini, lasagnette), dochucujú sa nie kečupom, ale špeciálnymi omáčkami ako kvalitný rajčinový pretlak alebo pesto (bazalka, píniové orechy, cesnak, parmezán).
Ďalším z miestnych pokrmov sú suppli – ryžové guľky plnené mozarellou, bruschetta – opečený chlieb s cesnakom, olivovým olejom a rajčinami, ryby a plody mora. Slávny dezert tiramisu musí byť vyrobený z tých najprvotriednejších surovín (pridáva sa mimo iného lahodný syr mascarpone, čerstvé vajcia, talianska káva). Syry – okrem zmienenej mozarelly (k dostaniu v dvoch variantoch – z byvolieho alebo kravského mlieka) napríklad parmezán, plesňová goronzola či ricotta z kravského alebo ovčieho mlieka. Medzi ďalšie talianske pochúťky patria okrem známych olív i sušené rajčiny nakladané v olivovom oleji s cesnakom, sušené lisované ikry z tuniaka (bottaraga).